Fortsättning på hygienrutiner - arbetskläder
Arbetskläder är ett måste för den rutinmässiga hygienen och det ska bli en rutin att använda arbetskläder. Arbetskläderna ska bara finnas på arbetsplatsen så att man inte släpar hem kläder med kemikalier från jobbet och sedan smittar ner sig själv med det eller andra inom familjen.
Mun och ögonskydd är jätteviktigt att använda. Munskyddet är till för att skydda andningsvägarna och så att man inte utsätter lungorna för några större påfrestningar. När man jobbar med naglar, man filar naglarna, man jobbar med en massa kemikalier och väldigt starka ämnen som finns i till exempel gelén eller i akryl. Filet orsakar damm som vi kan andas in och då kan vi få framtida komplikationer. Vi kan även andas in ämnena som finns i gelén eller i akrylen, ämnen som vi inte borde få in i våran kropp. Ett effektivt munskydd ska täcka både mun och näsa då det gör som mest nytta och vi får då inte in det giftiga på något håll. Även ögonen kan få irritation på grund av fildamm eller kemikalier, då är det bra att använda skyddsglasögon. Man ska även sätta upp håret för att inte få en massa kemikalier och så vidare i håret.
Personalinfektioner
Något som är viktigt att tänka på är att inte arbeta med en infektion i kroppen. Till exempel om man har sår på händer eller i ansiktet, eller sjukdomssymptom så som kräkningar, diarré och så vidare. En nagelterapeut måste vara förståndig när han/hon tar beslut om han/hon borde jobba eller inte. Men däremot om man har en början till en förkylning kan nagelterapeuten själv besluta att jobba men med ett måste att ha munskydd och handskar.
Att göra rent verktyg från smitta
Att rengöra verktyg, filar och ytor är otroligt viktigt då det gäller att ha en god salongshygien och det ska vara självklart för den professionella nagelterapeuten. Verktyg och instrument som man använder på kunder med frisk hud räcker det med att enbart rengöra noga, men har verktygen kommit i kontakt med skadad hud eller slemhinnor så ska verktygen desinfekteras. Om verktygen "penetrerar huden" så ska de steriliseras eller kasseras.
Det finns tre steg i rengöringsprocessen
Mekanisk rengöring
När man gör en mekanisk rengöring så avlägsnas synliga orenheter som kan vara kvar på filar och andra verktyg efter ett arbete. Det gör man enkelt genom att borsta, först med kallt vatten, sedan varmt vatten och rengöringsmedel. Man måste rengöra alla verktyg noggrannt innan man kan desinfektera dom. Om det finns någon form av smuts kvar på verktygen så fungerar inte desinfektionen så som den ska.
Desinfektion
Desinfektion betyder att man behandlar verktyg så att de inte längre kan sprida smitta alls. Desinfektion sker antingen med fysikaliska metoder eller med kemiska medel. Fysikaliska metoder innefattar ånga, värme, strålning och UV-ljus.
Kemisk desinfektion går till så att man börjar med en noggrann mekanisk rengöring. Man sänker sedan ner verktygen i desinfektionslösningen så att verktygen täcks helt. De ska sedan ligga där under angiven inverkningstid. Efter den kemiska desinfektionen så ska verktygen sköljas under rinnande vatten, sedan torkas och ska sedan förvaras rent och dammfritt.
Kemisk desinfektion går till så att man börjar med en noggrann mekanisk rengöring. Man sänker sedan ner verktygen i desinfektionslösningen så att verktygen täcks helt. De ska sedan ligga där under angiven inverkningstid. Efter den kemiska desinfektionen så ska verktygen sköljas under rinnande vatten, sedan torkas och ska sedan förvaras rent och dammfritt.
Sterilisering
Desinfektion är då alltså en fullständig smittrening. Det betyder alltså att det är en på miljonen att en levande mikroogranism lever efter det. Detta uppnås med het värme i en så kallad "autoklav" eller så tar man hjälp av kemiska medel.