Exempel på nagelåkommor man kan ha

Nagelåkommor kan orsakas sv olika orsaker och är något som de flesta nån gång upplever då naglarna är väldigt känsliga. Det kan vara allt ifrån att naglarna skivar sig under en kall vinter till att man klämmer en nagel eller skadar naglarna på ett eller annat sätt. Många åkommor är det inga som helst problem med och nagelterapeuten kan behandla kunderna ändå men vissa åkommor gör så att naglarna inte kan behandlas. 
Jag tänkte i detta inlägg ge lite exempel på åkommor som kan förekomma hos kunder, eftersom att det ibland är personer som frågar mig om till exempel varför deras naglar är randiga, med mera. 
 
VITA NAGLAR (ÄVEN KALLAD LEUKONYKI) 
Leukonyki är ett medicinspråk som på ren svenska betyder 'vita naglar'. Man kan antingen få fläckar på nageln eller så kan hela nageln bli vit. En av de vanligaste orsakerna till fläckiga naglar är trauma gentemot den så kallade nagelmodern och traumatiserar man nagelmodern så gör det så att keratinet (nagelns protein) inte produceras normalt. Däremot om nageln är helvit kan det bero på antingen medicin eller ärftlighet, men om nageln är fläckig är det mer möjligt att det är traumat som är orsaken. Man kan också få vita naglar på grund av sjukdomar, som till exempel psoriasis. 
 
 
RANDIGA NAGLAR
Allt för ofta är det personer i min närhet som visar sina naglar för mig och undrar varför dom är mönstrade och randiga. Det finns en enkel förklaring till det. Med denna åkomma har naglarna alltså ett randigt utseende med fåror och åsar. Ytan kan jämföras lite med en tvättbräda. När nageln växer fram så formas den enligt nagelbäddens fåror och det innebär att hela nagelplattan blir veckad. Om fårorna är djupa och markanta så kommer nagelplattans veckning också att bli markant. Om veckningen är tydlig så får nageln också ett randigt utseende. Randighet på nageln kan också öka med åldern och blir nageln uttorkad så kan det synas mer också att nageln är randig. Nagelplattans grav av veckning/randighet varierar beroende på genetiska anlag. 
 
 
NAGELSKÖRHET 
Sköra naglar är alltså naglar som skivar sig, lätt går sönder som som inte har förmågan att växa och bli långa. De skikt av keratin som nageln utgörs av separerar från varandra, vilket leder till att naglarna skivar sig. Sköra naglar kan även spricka. Den största orsaken till naglar som lätt går sönder är att de är uttorkade, om inte ännu mer på vintern. Tvättar man händerna överdrivet mycket och även diskar så är det också en faktor som torkar ut naglarna något enormt, rengöringsmedel och handsprit gör också både händer och naglar väldigt torra. 
Sköra naglar kan även orsakas av sjukdomar så som psoriasis, anorexia, bulimi med mera. 
För att få naglarna att växa och inte gå av så rekommenderas det att man gör till exempel nagelförstärkning regelbundet då gelén som är så hård ovanpå dom riktiga naglarna hindrar naglarna från att gå av. 
 
Man kan även förebygga sköra naglar genom att regelbundet använda nagelolja på både nagelband och naglar som gör att naglarna inte blir så torra, som gör så att dom återfuktas. 
Man kan även undvika direktkontakt med tensider och lösningsmedel. Man bör använda plast eller gummihandskar vid städning, diskning samt vid kontakt med lösningsmedel. Man bör använda mjuk handkräm av bra kvalitet och göra regelbundna manikyrer. 
 
 
 



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

nailartbysofia.blogg.se

Nagelblogg, där jag lägger ut allt ifrån nagelkonst till tips & tricks osv osv Mailadress: [email protected] för er som vill vara modell till mig samt bidra med blogginnehåll till mitt gymnasiearbete!

RSS 2.0